Перила та огорожі: обираємо гідний варіант
15 Лютого, 2022
1726  

Перила та огорожі: обираємо гідний варіант

Монтаж поручнів та огорож зазвичай виконується на завершальних етапах будівництва. Але проектувати ці конструкції потрібно ще до початку основних робіт, оскільки від того, якими будуть перила, безпосередньо залежать і вимоги до основи, та рівень безпеки, і загальний вигляд об’єкта – сходи, веранди або тераси.
Перила та огорожі можуть бути виготовлені з різних матеріалів. у кожного рішення є як переваги, так і недоліки, тому при проектуванні варто проаналізувати всі доступні варіанти

Перила та заповнення для них: основні вимоги

Щоб полегшити собі вибір матеріалу та  конструкції поручнів і огорож, варто заздалегідь продумати де вони будуть встановлені, та які функції будуть виконувати. Вимоги до таких елементів досить типові, тому їх потрібно дотримуватися незалежно від матеріалу та дизайну:

  • Габарити. Якщо огорожа виконує не тільки декоративну функцію, її  висота повинна становити від 0,9 до 1,2 м. Це – мінімальна висота, що забезпечує ефективний захист від падіння. Перила потрібно обирати з урахуванням висоти більшості мешканців будинку, а захисні огорожі  на терасах верхніх поверхів бажано робити ще вище – до 1,5 м.
  • Конструкція. І перила, і огорожі повинні бути заповнені. Заповнення може бути суцільним або фрагментарним, але в будь-якому випадку відстань між елементами заповнення повинно перешкоджати падінню (а в ідеалі – пролізання голови та кінцівок, особливо якщо в будинку є діти або мова йде про дитячі заклади).
  • Міцність. Перила повинні бути досить міцними і не деформувати підлогу під навантаженням 100-150 кг. Це стосується як самої конструкції, так і  кріплення, що забезпечує фіксацію несучої частини перил на основі.
  • Стійкість до зовнішніх чинників. Перила та огорожі, які встановлюються на відкритому повітрі, піддаються кліматичним впливам. Щоб запобігти їх передчасному руйнуванню, потрібно обирати матеріал з достатньою стійкістю до вологи, перепадам температури та ультрафіолету.

І – вже традиційно для наших оглядів – згадаємо про дизайн. Зовнішній вигляд перил та  огорож визначається загальним архітектурним рішенням. Але все ж саме експлуатаційні якості повинні бути пріоритетними, тому що імітувати натуральне дерево або камінь можна за допомогою різних технологій, а ось міцність та  довговічність конструкції імітації не піддається!

perila

Дерев’яні перила

Обираючи перила для ганку або вуличних  сходів, а також огорожу для веранди або тераси, варто вивчити всі доступні матеріали. На сучасному ринку уваги заслуговують кілька варіантів, і найбільш поширений з них – натуральне дерево.

  • Дерев’яні перила – традиційне рішення, у якого є ряд переваг: простота монтажу, можливість реалізації різних конструкцій та привабливий зовнішній вигляд. Але поряд з цими перевагами  у дерева є і недоліки, а саме:
  • Ціна. Так, прості перила з бруса і рейок коштуватимуть недорого. Але це – найпримітивніша конструкція, яка підійде тільки в якості тимчасового рішення. Якщо ж мова йде про якісні перила, то дерево – мало не найдорожчий матеріал.
  • Необхідність в догляді. Під впливом вологи, сонця і УФ-випромінювання деревина починає деградувати (з’являються тріщини, змінюється колір, утворюються осередки гниття). Щоб уникнути цього, деревину потрібно обробляти захисними складами, а це – додаткові витрати часу та коштів.
    Втім, навіть при ретельному догляді термін служби дерев’яних поручнів обмежений.

Бетонні перила

Перила з литого бетону відрізняються високою міцністю та  прийнятною вартістю. Але при виборі таких виробів варто враховувати їх недоліки:

  • Перший недолік  – значна маса. З одного боку, це призводить до того, що для монтажу перил доводиться залучати важку техніку або кількох помічників. З іншого – самі сходи або майданчик повинні стояти на потужному фундаменті, інакше високий ризик осідання основи  або руйнування конструкції під вагою перил.
  • Другий недолік – зовнішній вигляд. Навіть сучасні моделі литих бетонних перил виглядають досить важкувато. Тому гармоніювати вони будуть тільки з будинками в класичному стилі (а їх зараз будують рідко).

Нарешті, потрібно врахувати пористість бетону. Без періодичного забарвлення або обробки просоченнями рано чи пізно під впливом вологи та низьких температур перила почнуть руйнуватися.

perila

Поручні  з труб

Ще один популярний, і водночас  сучасний варіант – перила з нержавіючої труби (круглої та  профільованою). У таких поручнів в якості заповнення використовуються:
Грати з тонких нержавіючих прутів або труб.

Натянуті троси з нержавіючої сталі.

Лістові матеріали – щільний пластик, загартоване скло, триплекс.
З функціональної точки зору такі перила досить непогані. Недоліки стосуються інших аспектів:

  • Вартість виробів на базі труб з нержавіючої сталі дуже висока. Водночас  спроба заощадити найчастіше призводить до того, що використовується більш доступний, але менш корозіоностійкий матеріал – а це скорочує термін служби та збільшує ймовірність появи іржі.
  • Зовнішній вигляд таких конструкцій оригінальний, але він не дуже добре поєднується зі сучасним архітектурними рішеннями. Якщо всередині приміщень нержавіючі поліровані поручні виглядають органічно, то зовні блискучі поверхні зазвичай недоречні.
perila

Перила та огорожі з металопрофілю

Нарешті, не можна не згадати про одне з найбільш сучасних та універсальних рішень – про перила з металевого профілю. Конструкція їх проста:

  • В якості несучої системи використовуються опори з профільної труби, пофарбованої порошковими пігментами.
  • Заповнення – суцільне або розріджене – формується з профільованих ламелей. Основа ламелей – оцинкована сталь або алюміній, які покриваються полімером для отримання  потрібного кольору та  захисту від корозії.
    Зверху встановлюється накладка, яка грає роль поручня.

У такого рішення є кілька явних переваг:

  • Мала маса при високій міцності. При профілюванні на ламелях формуються ребра жорсткості, які запобігають їх деформації. Завдяки цьому легкі перила не навантажують  основу, та  в той же час відмінно витримують вагові та експлуатаційні навантаження.
  • Різноманітність конструкцій. Для монтажу перил можна використовувати різні профілі. Найчастіше застосовуються профіль «Ранчо» або «Жалюзі» від заводу Мехбуд: вони дозволяють зробити заповнення вентильованим, але в цей же  час міцним та надійним.
  • Дизайнерський потенціал. Застосування сучасних технологій нанесення пігментів дозволяє не тільки фарбувати заповнення та поручні для перил в будь-які кольори по каталогу RAL, а й імітувати текстуру натурального дерева (з технологією Printech).
  • Довговічність. Полімерне покриття надійно захищає сталеву основу від зовнішніх факторів, тому термін служби перил вимірюється десятками років (при цьому єдиний догляд , який їм потрібен- періодична мийка зі шлангу )

Ціна перил з металопрофілю залежить від того, який саме варіант заповнення ви оберете. Але навіть при розрахунку на  високу вартість встановлення металевих поручнів та огорож модульного типу буде вигідним  – з точки зору загальної надійності конструкції, та  з точки зору терміну її служби.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі