Цегла для парканів
27 Червня, 2022
282  

Цегла для парканів

При зведенні парканів та огорож активно використовуються різні матеріали. І одним з таких матеріалів є цегла. Цегла (керамічна або силікатна) застосовуються при спорудженні огорож різного типу — від декоративних та функціональних. Що це можуть бути за огорожі, та яку цеглу для них застосовують — розповімо нижче!

цегла

Використання цегли для зведення паркану: повністю або частково

Наряду з деревом та металом цегла належить до матеріалів, які традиційно застосовуються при зведенні парканів та огорож. При цьому огорожі з цегли можуть бути:

  1. Глухими. Власне, це найпростіша конструкція — в якості паркану використовується цегляна стіна завтовшки від половини до двох блоків (залежно від задачі). Матеріалу на таку стіну піде багато, але і слугуватиме вона довго.
  2. Вентильованими. Це — різновид попереднього варіанту, оскільки стіна з цегли кладеться з отворами. Отвори забезпечують вентиляцію та проникність для сонячних променів. Мінуси — менша надійність, більша складність при зведенні.

Окрім цих варіантів є ще й комбіновані паркани, які є більш поширеними та більш доступними за ціною. Це рішення можна розглядати як універсальне: несуча частина виконується з цегли, а в якості заповнення секцій використовуються металеві грати або ламелі, дерев’яний штахетник тощо.

В такому випадку цеглу застосовують для кладки:

  • Опорних стовпів для паркану.
  • Цокольної частини паркану.
  • Нижньої секції, яка може бути заввишки 0,5-1 м.

Вимоги до цегли

Цегла — це матеріал з високою універсальністю та непоганими експлуатаційними властивостями. Тож для виготовлення парканів або їх окремих елементів вона більш ніж підходить. Проте — не всяка цегла, адже паркан зазвичай знаходиться на відкритому місці і зазнає значних кліматичних впливів.

Тож можна сформувати такий перелік вимог до цегли, яка буде застосовуватися у виготовленні огорож:

  • Висока механічна міцність.
  • Вологостійкість (адже регулярне зволоження неминуче).
  • Стійкість до впливу низьких температур (низька вологопроникність захищає від розтріскування при сильних морозах).
  • Здатність зберігати свій привабливий вигляд протягом тривалого часу.

Крім того, важливим параметром є ціна. Навіть якщо використовувати цеглу лише для зведення стовпів та/або цокольної частини, витрати матеріалу будуть значними. Тож закупівля якісної, проте дуже дорогої цегли проробить діру навіть у солідному бюджеті.

цегла (1)

Цегла для парканів від ТМ «Літос»: особливості та переваги

Одним з варіантів, який безумовно заслуговує на розгляд, є облицювальна цегла від ТМ «Літос». Виробник сам позиціонує свою продукцію як цілком придатну для зведення парканів та огорож, та й практика використання цегли ТМ «Літос» цілком підтверджує таку думку.

Облицювальна цегла ТМ «Літос» виробляється за технологією напівсухого гіперпресування. При цьому:

  • В якості сировини використовується напівсуха суміш на основі цементу (сірий цемент М500 або білий М600) та наповнювача.
  • Наповнювачем виступає подрібнений доломітизований вапняк або інша гірська порода.
  • Колір забезпечується мінеральними та органічними пігментами, стійкими до ультрафіолету та перепадів температур.

В подальшому суміш формується та піддається обробці під високим тиском. Це забезпечує цеглі високі показники міцності та витривалості.

цегла (1)

Важливо! При виготовленні цегли не використовуються важкі метали та інші токсини, тому будівельний матеріал є цілком екологічним та безпечним — як для середовища, так і для здоров’я людини.

До переваг цегли від ТМ «Літос» належать:

  • Висока міцність. Показник М300 (300 кг/ см2) забезпечує цеглі механічні властивості, що переважають механічні показники цільного природного каменю.
  • Низький рівень (не більш ніж 5-7%) водопоглинання 5-7%. Цегла майже не поглинає вологу що забезпечує паркану тривалий термін служби.
  • Висока морозостійкість (F300). Паркан з цегли витримує до 300 циклів розмерзання та замерзання без втрати механічних характеристик. Це робить матеріал придатним для використання у будь-якому кліматі, навіть в регіонах з регулярними сильними морозами та частими відлигами.

Технологія формування, яка застосовується фахівцями компанії «Літос», забезпечує максимально точне дотримання геометричних розмірів блоків — відхилення габаритів цеглини не перевищує 1 мм. Це, а також ідеальна адгезія цегли з будівельними розчинами, гарантує зведення до мінімуму навантаження на майстрів під час будівництва паркану.

Асортимент цегли також можна вважати перевагою, адже багата палітра дає змогу підібрати відтінок до паркану будь-якого дизайну.

Поєднання цегли з металевими елементами від «Мехбуд»

Конструкція панельних металевих огорож від «Мехбуд» може передбачати встановлення ламелей на опорні стовпи — з металу або ж з цегли. Якщо буде обрано другий варіант, то використання гіперперсованої цегли з високими показниками міцності та мінімальним водопоглинанням стане оптимальним рішенням. Це забезпечить металевим елементам потрібний рівень надійності кріплення — а самі стовпи з декоративної цегли будуть органічно поєднані з заповненням секцій у єдиному дизайні!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі