Заміри паркану
22 Лютого, 2022
721  

Заміри паркану

zameru-zabora

Замір огороджувальної конструкції – обов’язковий етап її проектування. Вірно проведені заміри ділянки, на якій буде встановлено паркан, а також виміри самих деталей забезпечать точність реалізації проекту.
Саме тому до вимірів потрібно підходити максимально відповідально, а якщо це можливо – доручати їх виконання професійним проектувальникам.

Габарити паркану

Перша частина проектування пов’язана з розрахунком оптимальних габаритів паркану в цілому та його окремих елементів. Тут все залежить від призначення огорожі, а також від того, який матеріал буде використовуватися при монтажі секцій:

zameru-zabora
  • Висота – ключовий показник. Для декоративних огорож вона може становити близько 0,5 -1,2 м, стандартний паркан роблять висотою 1,5-1,8 м. Огородження висотою 2 м і більше встановлюють там, де потрібно максимально ускладнити несанкціоноване проникнення на ділянку.
  • На висоті огорожі безпосередньо «зав’язана» висота стовпів які будуть використовуватися при монтажі. Для півтораметрового паркану опор висотою в 2 – 2, 2 м буде цілком достатньо (приблизно 50 см буде знаходитися в грунті). Високі паркани потрібно монтувати на стовпах довжиною не менше 3 метрів – так основа буде досить глибокою та міцною.
  • Третій важливий параметр – ширина секції (прольоту між стовпами). Середнє значення становить 3 м: цього достатньо, щоб більша частина несучих деталей та металевих ламелей в заповненістості не провисала. Для підвищення міцності і надійності модно встановлювати стовпи і частіше, але в цьому випадку зростуть витрати на закупівлю та монтаж опор.

Навіщо виконувати виміри?

На підставі отриманих цифр розраховується кількість матеріалу, яка потрібна для монтажу огорожі. Для цього потрібно дізнатися протяжність огорожі та  її конфігурацію. Якщо потрібно обгородити тільки одну сторону ділянки (наприклад, ту, яка виходить на вулицю), то завдання гранично спрощується.

ventuliruemuy zabor

Куди складніше, якщо нам потрібно встановити паркан по периметру об’єкта. У цьому випадку нам необхідно:

  • Виміряти довжину всіх сторін ділянки.
  • Розрахувати сумарну довжину паркану з урахуванням стиків, кутів, воріт та хвірток.
  • Врахувати непрямокутні ділянки (якщо всі кути на території мають 90 ° – вам пощастило, але, швидше за все, вам не пощастило!).
  • Врахувати перепади по висоті.
    Саме останній пункт – найбільш важливий при монтажі огорож з великою протяжністю. Перепад висот може бути непомітний візуально, але при водночас огорожа, встановлена суворо  по межі ділянки, вийде нерівною
zameru-zabora

Цю нерівність потрібно компенсувати ще на етапі заливки фундаменту, або передбачити монтаж секцій з різними розмірами. Саме для цього і потрібно проводити виміри.

zameru-zabora

Інструменти для замірів та технологія їх виконання

Заміряти ділянку для монтажу паркану по периметру бажано як мінімум удвох. Для цього знадобляться такі інструменти:

zameru-zabora
  • Рулетка з достатньою довжиною стрічки (100 м – оптимально).
  • Набір кілочків для розмітки.
  • Мірні шнури.
  • Нівелір – звичайний або лазерний.

Взагалі , можна спробувати обійтися без нівеліра, використовуючи водяний рівень. Але точність виміру в цьому випадку буде невеликою, тому використовувати рівень можна лише для приблизної оцінки перепаду висот. Тому, при монтажі паркану , доведеться вносити коригування.
Результати вимірів потрібно відразу ж фіксувати, в ідеалі – на горизонтальному та вертикальному плані. Потім на основі цього плану можна буде будувати ескіз огорожі.

zameru-zabora

Як правило, заміри починаються з кутових точок. Там зазвичай знаходяться кілочки, встановлені геодезистами при основний розмітці ділянки. Саме ці позначки і будуть основою для майбутньої огорожі:

  • На першому етапі шнурами обмежується територія ділянки.
  • Вимірюється довжина кожної сторони – вона відповідає довжині огорожі, яку потім потрібно буде ділити на кількість секцій.
  • Далі за допомогою нівеліра визначається перепад висот. Бажано на кожній стороні заміряти кілька точок, що дозволить зафіксувати зміну кута рельєфу.
    Всі дані заносяться на план, після чого на їх основі будується базова лінія з урахуванням зниження та підвищення рельєфу. Ці зниження і підвищення обов’язково враховуватися при проектуванні паркану – або так, щоб верхній край всіх секцій був на одному рівні (при невеликому перепаді), або шляхом проектування «сходинки», що йде вниз по схилу.
zameru-zabora

Заміряти самому або довірити роботу професіоналам?

Точний вимір, особливо в частині перепаду висот, запорука того, що паркан буде не тільки надійним, але і охайним . Зробити це без навичок досить складно – хоч і можливо, особливо якщо не поспішати і ретельно фіксувати всі вимірювання.
І все ж, якщо потрібно обгородити ділянку з великою площею та / або складною конфігурацією, та ще й на території зі складним рельєфом, то доручити проведення замірів варто професіоналам. В ідеалі цю роботу повинні виконувати представники тієї ж компанії. Яка розроблятиме проект паркану – тоді дані будуть зняті максимально коректно, а відповідальний підхід виконавців забезпечить мінімальну кількість відступів. Відповідно, не буде проблем ні при розрахунку матеріалу, ні при монтажі самої огорожі.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі