Сталь для тонколистового металу
5 Жовтня, 2021
221  

Сталь для тонколистового металу

При виготовленні комплектуючих для металевих огорож, навісних фасадів і підвісних стель як основна сировина використовується метал з полімерним покриттям. Про те, які склади використовуються при нанесенні захисно-декоративних покриттів, ми писали раніше. Сьогодні ж ми поговоримо про те, що є основою будь-якого виробу – про метал.

Найпоширеніший матеріал, який використовується для виготовлення різних виробів – сталь. Незважаючи на те, що стійкість стали до корозії вище, ніж у чистого заліза, без додаткової обробки вона не може використовуватися для виробництва продукції навіть з урахуванням подальшого нанесення полімеру. Саме тому в якості сировини застосовують оцинковану сталь – цинковий шар захищає сталеву основу від контакту з киснем, перешкоджаючи окисленню і появи іржі.

главная

Тонколистова сталь

Основний прокат, який використовується при виробництві металовиробів шляхом холодного штампування, гнуття або формовки – тонколистова сталь. Її виробляють на основі двох матеріалів:

  • Вуглецевої сталі звичайної якості (групи міцності ОК300В – ОК400В).
  • Вуглецевої якісної сталі (групи міцності ОК260В – ОК490В).

Чим вище показник якості стали, тим міцнішим буде сам виріб. Це особливо важливо при виробництві конструкцій, які експлуатуються під навантаженням – в тому числі для парканів та огорож з металу.

Товщина металу практично не регламентується – на сьогоднішній день технологія дозволяє виробляти сталь товщиною від 0,1 до 4-6 мм. Однак найбільш затребуваними є товщини від 0,33 до 1,2 мм. Саме таку сировину найпростіше піддавати обробці на верстатах для гнуття металу, і саме воно в основному використовується для виготовлення панелей, касет і рейок для складальних конструкцій.

За технологією виробництва поділяють кілька груп прокату:

  • Гарячекатана сталь.
  • Холоднокатана сталь.
  • Дресирована сталь (піддається повторному прокату з обтиском меншого зусилля).

Маркування металевих виробів такого типу наводиться в таблиці:

Сталь для тонколистового металла_укр-2

* Чим вище здатність до витяжки, тим краще сталь сприймає пластичні деформації при обробці, і тим меншою буде втрата міцності в місці згину

** Різнотовщинність – показник різниці товщини металу і / або захисного покриття в межах одного аркуша або вироби. Чим нижче показник різнотовщинності, тим вище однорідність матеріалу і тим краще його експлуатаційні характеристики

Сталь, яка використовується для подальшої оцинковки і нанесення полімерного покриття, проводиться в формі рулонів, листів і смуг. При виготовленні листів рулон обрізають по потрібному розміру, при виробництві смуги рулон розпускають уздовж.

Ceny-na-stal-i-lom-budut-padat-do-konca-goda-World-Steel-Dynamics

Захисні покриття на основі цинку

Для захисту сталевого підстави від корозії на нього наносять цинкове покриття. Воно після контакту з киснем формує шар непроникний для вологи та повітря, і тим самим захищає сталь від окислення і втрати міцності.

Сьогодні використовуються два основні методи оцинковки:

  • Гаряче цинкування – занурення металу в розплав на основі цинку або нанесення розплаву цинку іншим способом.
  • Холодне цинкування – обробка знежиреної і загрунтованной поверхні металу складом з високим вмістом цинку.

В якості сировини для оцинковки сталей використовується інк марок 40, 41 і 42 (остання – при легірвованіі свинцем). Якість цинкового покриття визначається його класом:

Сталь для тонколистового металла-3

Малюнок кристалізації цинкового покриття грає роль в тому випадку, якщо сталь оцинкована використовується без додаткової обробки. Однак при виготовленні виробів із захисним полімерним шаром малюнок кристалізації неважливий – оцинковка все одно буде прихована під шаром поліестеру, пластизола або іншого матеріалу.

Висновок

Використання якісної сировини – сталі з високими показниками міцності і здатності до витяжки, малої різнотовщинність і високим класом цинкового покриття – дає можливість забезпечити максимальну якість готової продукції. Такі вироби менш схильні до корозії, мають велику міцність на згинах і ребрах жорсткості, а також відрізняються збільшеним терміном експлуатації.

372930931-2
372930931-2
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі