Чим небезпечні «дешеві» паркани?
14 Грудня, 2023
496  

Чим небезпечні «дешеві» паркани?

opasnost-dewevux-zaborov

Монтаж огорожі по периметру ділянки – це завдання, для вирішення якої потрібно залучати значні фінансові ресурси. Витрати на покупку та встановлення  паркану можуть бути досить істотними – ціна сучасних огорож досить висока, хоч і компенсується тривалим терміном служби. Тому бажання заощадити цілком виправдане. С іншого боку, купівля дешевого паркану  практично ніколи не призводить до бажаного результату. Радість від економії проходить дуже швидко – вже в перші місяці експлуатації (а іноді і на етапі монтажу) виявляються суттєві недоліки, зумовлені економією при виробництві огорожі. Чого ж варто побоюватися, та чому купувати дешеві огорожі небажано – розповімо нижче.

За рахунок чого економлять?

Економія за рахунок зниження собівартості паркану – досить поширена практика, особливо серед не самих сумлінних компаній. Прагнучи зберегти прибутковість, вони максимально здешевлюють конструкцію, конкуруючи на ринку за рахунок одного фактора – ціни. Джерел економії насправді не так багато:

По-перше, економія досягається за рахунок якості та товщини металу. Використання більш тонких заготовок, закупівля китайської сировини – все це забезпечує зменшення витрат при виробництві.

opasnost-dewevux-zaborov
  • По-друге, можна спростити конфігурацію елементів огорожі. Сучасні панелі для металевого паркану мають складну форму з ребрами жорсткості та  додатковими елементами, що підвищують функціональність. Досить просто позбутися від таких «необов’язкових» деталей – і панель стане дешевше на 10-15%, практично не змінившись зовні.
  • Нарешті, ще один (практично бездонне) джерело економії – протикорозійне покриття. Використання самого простого складу також здешевлює конструкцію, тим більше що різниця між якісним і дешевим пігментом буде видно не відразу.

Чим же небезпечна така економія?
Розповімо нижче.

Товщина та  якість металу

Використання дешевого металу з меншою товщиною – найпростіший спосіб здешевити паркан і більш ефективно конкурувати на ринку. Крім прямої економії тут є ще й непряма – тонкий метал простіше обробляти, тому можна купувати дешевші металорізальні і гнучкі верстати.

На жаль, проблеми починаються ще при транспортуванні і монтажі:

  • Чим тонше метал, з якого виготовлена ​​рейка або панель для металевого паркану, тим вище ймовірність пошкодження деталі при складуванні, завантаженны / розвантаженні або перевезенні. А будь-яке пошкодження позначається не тільки на зовнішньому вигляді, але й на захист від корозії – саме на перетинах (навіть якщо їх тут же вирівняли) іржа повалиться в першу чергу.
  • Наступна проблема – кріплення. Використання метизів при фіксації ламелей з тонкого металу часто призводить до прориву місця кріплення. І тут, як казав класик, «якщо будівництво не зірветься в цьому кварталі – воно  обов’язково зірветься в наступному»: навіть якщо при монтажі метал збережеться, то будь-який досить сильний порив вітру зірве панель з кріплень. В першу чергу це актуально для парканів з великою парусністю.
opasnost-dewevux-zaborov
  • Нарешті, самі ламелі з тонкого металу сильно схильні до деформації. Вони провисають під власною вагою та  вібрують при сильному вітрі. Все це з часом позначається на надійності і на зовнішньому вигляді паркану.

Захисно-декоративне покриття

Здешевлення паркану за рахунок використання низькоякісного і тому дешевого захисно-декоративного покриття – теж доволі поширена практика. Наслідки такого підходу цілком очевидні:

opasnost-dewevux-zaborov
  • Неякісне оцинковування сталевої основи не забезпечує потрібний захист від корозії. При механічній обробці металу цинкове покриття починає відшаровуватися в місцях ударів та згинів, тому основа швидко іржавіє.

Зверніть увагу! Навіть якщо полімерне покриття буде якісним, через погану оцинковку  воно не вбереже метал від іржі: волога просто проникне в місця відшарування та  сталева основа почне окислюватися.

  • PVDF, пурал, поліестер, пластизол та  інші полімери, які використовують для декорування металевих парканів, можуть сильно відрізнятися за якістю. Економія  призведе до того, що цілісність полімерного шару швидко порушиться в результаті розтріскування або відшарування від основи. Підсумок, як і в попередньому випадку – прискорюється корозія металевого паркану з втратою міцності привабливості.

Нарешті, є проблема, яка лежить в естетичній площині. Крім захисту від корозії полімерне покриття виконує і декоративну функцію. У дешевих парканів є дві неприємні особливості:

opasnost-dewevux-zaborov
  • По-перше, ламелі, пофарбовані різними партіями порошкових складів, можуть відрізнятися по відтінку. До монтажу це не так помітно, але після встановлення   секції різниця  сильно впадає в очі.
  • По-друге, відтінок захисно-декоративного покриття може швидко змінитися. Дешеві пігменти швидко вигорають під впливом УФ-випромінювання, тому зовнішній вигляд паркану буде радувати вас дуже недовго.

Інші джерела економії та пов’язані з ними ризики

Крім самої огорожі можлива економія і на інших деталях:

  • Добірні елементи – нащільники, ковпаки, парапети та ін. – повинні бути якісними та  довговічними, інакше вони швидко почнуть іржавіти. Це ж стосується і опорних стовпів: спроба використовувати звичайні труби без протикорозійної обробки призведе до того, що через корозію вже через 5 років доведеться міняти каркас паркану.
opasnost-dewevux-zaborov

Важливо! Якою має бути основа, можна дізнатися тільки одним способом – замовивши розробку проекту. Витрати на проектування окупляться за рахунок економії на ремонті паркану в майбутньому

  • Нарешті, не слід заощаджувати на монтажі. Придбавши паркан, та доручивши його монтаж некваліфікованій бригаді, ви дуже ризикуєте. Без належного досвіду є ймовірність неправильного або недбалого монтажу: паркан або буде спочатку нерівним, або покіс з часом. Окрім того, практично в 100% випадків недосвідчені майстри сильно пошкоджують ламелі в місцях кріплення, що приводить до розвитку корозії.
opasnost-dewevux-zaborov

Гарантія

Ще одним аспектом, на який слід звернути увагу під час вибору паркану, є гарантійне обслуговування. Дешеві паркани зазвичай пропонують обмежені або навіть відсутні гарантії, що може стати серйозною проблемою у довгостроковій перспективі.

  • Обмежена гарантія на матеріали: Виробники дешевих огорож можуть надавати обмежені гарантії на матеріали, що використовуються для виготовлення огорожі. Це означає, що у випадку корозії, деформації або інших пошкоджень, ваші права на заміну або повернення можуть бути обмежені.
  • Відсутність гарантії на монтаж та встановлення: Якщо ви заощаджуєте вартість паркану, виробники можуть не надавати гарантії на процес монтажу та встановлення. Це означає, що у разі виникнення проблем через неякісне встановлення, вам, можливо, доведеться самостійно покривати витрати на ремонт або заміну.
  • Обмежена гарантія на захисно-декоративне покриття: Якщо паркан має захисно-декоративне покриття, таке як порошкова фарба, дешеві варіанти можуть пропонувати обмежені гарантії на стійкість до корозії та збереження кольору. Це може призвести до втрати естетичного виду огорожі внаслідок вицвітання або відшарування покриття.
без названия 1 1

Економія «здорової людини»

Чи економлять на виробництві парканів  сумлінні підприємства? Звичайно! Але тут важливий не сам факт економії, а те, за рахунок чого вона забезпечується.
Знизити собівартість конструкції можна декількома способами:

  • Оптимізація конфігурації рейок. Звичайно, доведеться вкладати ресурси в роботу конструкторів та в випробування прототипів. Але результат того вартий: розробка нового профілю, який простіший  у виготовленні, і при цьому володіє тими ж механічними показниками, що і більш дорогі рейки швидко окупається.
  • Оптимізація виробництва. Основне джерело – автоматизація. Чим менше буде ручної праці (який навіть в нашій країні стає все більш дорогим), тим нижче буде собівартість кожного паркану. Особливо яскраво така економія виявляється при великих (як у заводу «Мехбуд») масштабах виробництва
opasnost-dewevux-zaborov
  • Мінімізація браку. Цей спосіб економії безпосередньо пов’язаний з попереднім. Точне налаштування  автоматичних ліній забезпечує мінімум браку та  відходів – а це теж впливає на собівартість.

Як показує нам останній розділ, економія цілком можлива – і цими можливостями користуються сумлінні виробники. А от гра з якістю для зниження собівартості (та  зростанням прибутковості) завжди ведеться за рахунок замовника – тому купівля  відверто дешевого паркану  несе за собою  серйозні проблемами. Частина з них виявиться майже відразу, частина буде помітна згодом – але в будь-якому випадку витрати на заміну або ремонт конструкції будуть в рази більше, ніж заощадженна  сума.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі