Паркани в Україні
10 Лютого, 2022
809  

Паркани в Україні

Україна, яка історично зайняла позицію фронтира на кордоні двох цивілізацій, розвивалася під їх спільним впливом. Це актуально для всіх галузей, і архітектура теж входить в їх число. Такі архітектурні форми як паркани та огорожі в Україні досить типові для східної Європи – і все ж мають ряд відомих рис.

Які конструкції можна зустріти в різних регіонах України – розглянемо нижче.

Загальні тенденції

На формування стійких традицій у виборі парканів та огорож в Україні впливають такі чинники:

  • Географічна неоднорідність території.
  • Культурні відмінності.
  • Порівняно невисокий (як мінімум, до останнього сторіччя) рівень урбанізації.
  • Економічне розшарування населення.
zaboru-ukrainu

Все це призводить до того, що навіть в межах одного населеного пункту різноманітність огороджувальних конструкцій буде дуже великим. Так що можна виділити лише загальні тенденції:

  • По-перше, розвинена культура приватної власності привела до того, що огороджувальні конструкції використовуються в Україні майже повсюдно.
  • З іншого боку, запит на приватність в країні невеликий, тому суцільні огорожі великої висоти використовуються або там, де це дійсно необхідно, або по особистим уподобанням власника.
    Однаковість огорож в межах населеного пункту, характерне для Європи, у нас не прижилося. Тобто якщо в межах вулиці чи району ви бачите однакові паркани – то причини цього швидше носять об’єктивний характер (доступ до ресурсів, необхідність), ніж є даниною традиціям.
  • В одночвс  традиціоналізм українцям властивий, тому від звичних конструкцій парканів та огорож вони відмовляються рідко. Цим, до речі, пояснюється популярність металевих огорож «під дерево»: так виходить поєднувати практичність з прагненням відповідати традиції.

Західні та північні регіони

На півночі, і в першу чергу на заході України на вибір захисної конструкції впливає два фактори:

  • Велика кількість природних перешкод (коли частина одним краєм примикає до схилу гори або узліссі).
  • Доступна (ні – гранично доступна!) Деревина.
zaboru-ukrainu

В таких умовах зазвичай монтуються саме дерев’яні огорожі. Найпопулярнішим типом є жердєвий  паркан невеликої висоти, з хорошою вентиляцією, але малим терміном служби. Втім, жердини у міру зносу просто замінюють новими.

Для західної частини України характерний ще один важливий фактор – культурний вплив Європи. Воно зумовлює в першу чергу вибір конструкцій огорож всередині міст: там дуже популярні паркани «під старовину»: цегляні або бетонні стовпи з заповненням кованими решітками.

А ось в невеликих містах і в сільській місцевості культурний вплив Європи виражається в прагненні встановити якомога більш сучасний та  гарний паркан. І якщо ще років 15 назад критерієм заможності була огорожа з профнастилу, то сьогодні його місце зайняли панельні металеві огорожі. В одночас  найбільш популярними є огорожі типу «Ранчо», копіючи  жердієві огорожі,та  паркани-жалюзі.

Південні регіони

Для південних регіонів (включаючи територію АРК) огородження всього і вся малохарактерні. Тому культура встановлення  огорож почала проникати сюди досить пізно. Хоча є і винятки: в міській забудові приморських міст традиційно використовувалися паркани з глинобитноі цегли, саману, черепашнику та каменю.

zaboru-ukrainu

При виборі сучасних огорож зазвичай враховуються такі чинники:

  • Дефіцит деревини (велика частина дерева – привізна).
  • Високе вітрове навантаження.
  • Значні перепади температури.
  • Висока вологість.
  • У приморських регіонах – вплив солоного туману, який багаторазово підсилює та  прискорює корозію.

Виходячи з цього популярністю користуються огорожі двох типів:

  • Комбіновані паркани – цегляні / кам’яні стовпи з гратами.
  • Панельні огорожі вентильованого типу («Ранчо», «Жалюзі»), при виробництві яких використовувалися надійні та довговічні полімерні покриття.

Іноді, до речі, такі огорожі виконують суто символічну функцію: їх роблять досить низькими тому огляд вони не закривають та проникненню на ділянку не перешкоджають.

Центральні та східні регіони

При виборі конструкції огорожі жителі центральних та східних регіонів керуються в першу чергу критерієм практичності. Тут важливими будуть такі історичні фактори:

  • Дефіцит дерева (не такий, як в причорноморського степу, але все ж помітний – звідси і традиційна конструкція тину-тину, де замість дерева використовувалися молоді гілки верби).
  • Розвинуте почуття приватної власності з супутнім прагненням відгородити «своє».
  • Сукупний вплив заходу, Російської та Османської імперій в культурі.
zaboru-ukrainu

Ще до недавнього часу найбільш поширеною конструкцій огорожі на цих територіях був або дерев’яний штахетник, або недорогий паркан із сітки-рябиці. Сьогодні їх поступово витісняють:

  • Панельні бетонні паркани (найчастіше декоративні, з литого бетону, який може додатково фарбуватися).
  • Паркани з профнастилу (поступово втрачають популярність, але все ж займають помітну нішу).
  • Панельні металеві паркани – як суцільні, так і вентильовані

Об’єднує їх значна висота, міцність та довговічність: все-таки психологічний запит на безпеку власної території у жителів центрального, а тим більше східного регіону України дуже високий. Зі зрозумілих причин.

Висновок

Природно, все вищевикладене стосується огороджень, які встановлюють в Україні навколо приватних будинків, громадських будівель, іноді – навколо комерційних об’єктів. Що стосується виробничих підприємств та аналогічних територій, то тут пріоритетом стає безпека та надійність. Втім, навіть в цьому випадку сучасні огороджувальні конструкції з хорошими естетичними показниками (наприклад, суцільні панельні огорожі типу «Горизонт») залишаються затребуваними.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі