Відкатні ворота
10 Грудня, 2021
666  

Відкатні ворота

Відкатна конструкція воріт з’явилася пізніше розпашної – але сьогодні обидва різновиди вдало конкурують один з одним. Відкотні ворота складніші у монтажі, для їх встановлення доводиться виконувати більший обсяг підготовчих робіт – але  водначас  у них є низька  переваг, які вигідно відрізняють відкатні конструкції від розпашних.

Чому обирають відкатні ворота, як вони влаштовані та які механізми можуть зробити їх експлуатацію більш комфортною – розповімо в нашій статті.

Конструкція, переваги та недоліки

На відміну від розпашних відкатні ворота працюють за принципом бокового зміщення стулки:

  • Стулка, що перекриває отвір, встановлюється на роликову каретку або аналогічну конструкцію.
  • При відкриванні отвору каретка зі стулкою рухається по напрямних.
  • При цьому стулка постійно переміщується в одній площині, не виїжджаючи за її межі.

Зверніть увагу! Зазвичай навіть широкий отвір перекривають однією стулкою. Але іноді (якщо повністю відкривати отвір потрібно не часто), розсувні ворота роблять двостулковими. Таку конструкцію називають розсувними.

У такого принципу є дві переваги:

  • По-перше, так можна забезпечити перекриття широкого отвору – наприклад, для одночасного проїзду декількох машин або виїзду великогабаритної техніки.
  • По-друге, стулка, що рухається уздовж огорожі або стіни, практично не займає місця. На відміну від розпашних  воріт, простір перед входом не потрібно тримати вільним, та  очищення від снігу потрібно тільки вузькій смужці землі, на якій встановлені направляючі.

Що стосується недоліків, то ключовий – це велика складність фурнітурного механізму. На відміну від петель розпашної конструкції для руху відкатної стулки потрібні більш складні пристрої. Крім того, широка глуха стулка воріт вразлива до впливу вітрових навантажень.

Стулка воріт: каркас та заповнення

Основний елемент воріт – це широка стулка, яка рухається на напрямних між опорними стовпами, що обмежують краї отвору. Стулка зазвичай складається з двох елементів:

  • Каркас – несуча конструкція з ребрами жорсткості, яка забезпечує стабільність форми та механічні якості стулки. Саме до каркасу кріпляться фурнітурні елементи, що забезпечують відкривання / закривання воріт. Основний матеріал для виготовлення каркаса – сталева профільована труба з оцинковкою чи атмосферостійким порошковим покриттям.
  • Заповнення – матеріал, які займає основну частину стулки. Раніше в якості заповнення стулок воріт використовували або дошки, або сталеві пофарбовані листи, товщина яких залежала від вимог до міцності огорожі. Сьогодні їм на зміну прийшли панелі з деревинно-полімерного композиту (ДПК), а також сталеві профільовані ламелі

Завод «Мехбуд» виробляє панелі для заповнення воріт у великому асортименті. Для виготовлення стулок можуть використовуватися профілі:

А також системи жалюзі – Стандарт та  Ексклюзив Лего.
Використання сталевих / алюмінієвих ламелей товщиною 0,4-0,7 мм для заповнення стулок дозволяє значно знизити їх масу (а значить, і навантаження на фурнітуру механізму) при збереженні міцності та  стійкості до пошкоджень. Крім того, металева основа таких деталей покривається захисно-декоративним полімером. Полімерний шар не тільки запобігає корозії металу, Але і дозволяє задекорувати ворота в будь-який колір (можливе виготовлення в будь-якому відтінку по RAL).

Фурнітура для відкатних воріт

За рух стулки воріт відповідає комплекс фурнітури механізмів. У різних систем набір фурнітури може відрізнятися, але в цілому вони майже завжди працюють за єдиним принципом.

откатные ворота

У типовий набір входять:

  • Каретка з роликами. Основний фурнітурний  елемент, який забезпечує рух стулки по направляючій  рейці. Уявляє собою платформу з консоллю, жорстко зафіксовану на банкетці – стабільній  основі  воріт. На платформі закріплюється кілька пар роликів на шарикопідшипниках, які встановлюються в полози направляючих.

Ролики, які використовуються для приведення в рух відкатної стулки, можуть бути металевими, або гумовими. При інтенсивному русі важкої стулки гумове покриття зношується швидко та  нерівномірно, тому деталі вимагають більш частої профілактики.

схема откатных ворот
  • Ролики для підтримки стулки. Оскільки при русі ворота відчувають самі різні навантаження, їх верхній, незакріплений кареткою край може відхилятися від вертикалі, приводячи до заклинювання роликового механізму. Щоб цього не сталося, у верхній частині стулки може встановлюватися фіксуюча скоба з двома або чотирма парами обрезиненних роликів. Ці деталі практично не піддаються навантаженням, але при цьому захищають полотно воріт від перекосів у вертикальній площині.
  • Накатні ролики з уловлювачами. Закріплюються на ворітному  стовпі, застосовуються для уловлювання  стулки яка закриваэеться  та  фіксації її в закритому положенні. При русі край стулки спочатку потрапляє на накатний  ролик. Потім він за інерцією продовжує рухатися до тих пір, поки не буде зафіксовано в уловлюючій скобі .
фурнитура для откатных ворот

Природно, ці лише один з варіантів комплектації фурнітури. Але при цьому такий набір забезпечує стабільну роботу навіть великогабаритних важких стулок. Приклад відмінного набору, який використовується також і для комплектації воріт від заводу «Мехбуд» – SP-6 STANDART.

Автоматика для відкатних воріт

Як і у випадку з фурнітурою, набір автоматики для воріт – пристроїв, які роблять непотрібним пропозицію сили при відкриванні стулки – складається з досить типових елементів. Практично всі системи функціонують за єдиним принципом: привід обертає зубчасте колесо, яке приводить в рух закріплену на відкатної стулці зубчасту рейку. За рахунок цього стулка рухається по напрямних за допомогою встановлених кареток.

автоматика для откатных ворот
  • Ключовий показник системи – потужність приводу. Зазвичай, виробник вказує, на яку масу стулки розрахована система автоматики. Потрібно врахувати, що це – граничний показник, тому масу стулки для розрахунків потрібно помножити 1,5-1,8 (так, наприклад, ми уникнемо складнощів при відкриванні стулки на сильному вітрі).
  • Другий важливий показник – матеріал, з якого виготовлено зубчасте колесо приводу. Тут не можна зробити однозначного висновку: сталь надійніша, силумін працює більш плавно, технополимер забезпечує максимально тихе відкривання. У будь-якому випадку важливо, щоб деталь була точно підігнана та  якісно виготовлена ​​- а невеликі ворота приватних будинків або дач відмінно працюють  з силуміновими чи  полімерними  приводними колесами.
автоматика для откатных ворот

Крім того, сучасні системи автоматики для воріт можуть бути укомплектовані додатковими корисними функціями:

  • Уповільнення при початку / завершенні відкривання – дозволяє знизити рівень шуму при русі стулки, знижує знос приводу.
  • Часткове відкриття – корисно, якщо не кожного разу потрібно відкривати отвір на всю ширину.
  • Екстрене закривання – використовуючи кнопку на пульті управління, можна примусово закрити ворота. Навіть якщо розпочато цикл відкривання та  стулка вже прийшла в рух.
  • Автоматичне закривання – якщо не відключити цю функцію примусово, то через встановлений час стулка автоматично закриється (навіть якщо ви забудете натиснути на кнопку пульта).
откатные ворота

Перевага систем автоматизації воріт в тому, що вони інтегруються з системами безпеки будь-якого об’єкту, а також з іншими пристроями – камерами, датчиками руху та ін. Це дозволяє гнучко налаштовувати роботу обладнання: наприклад, ворота можуть автоматично відкриватися при під’їзді будь-якої машини по команді з датчика, або тільки після того, як диспетчер з пульта охорони дасть команду на відкриття.

У будь-якому випадку відкатні ворота – це відмінна (а іноді і більш практична) альтернатива традиційним розпашним  воротам. Сама конструкція забезпечує економію вільного місця, а застосування легких металевих профілів та сучасних систем автоматики робить експлуатацію воріт більш комфортною.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі