Колірні тренди 2023
21 Грудня, 2022
694  

Колірні тренди 2023

У дизайні інтер’єрів популярні кольори змінюються досить часто, у фасадній сфері такі зміни відбуваються плавніше — але все ж таки простежити тренди можна. А враховувати тенденції дуже важливо, особливо якщо у 2023 році ви плануєте оздоблення приміщення, благоустрій ділянки або будівництво огорожі. Якщо не брати до уваги рекомендації дизайнерів, то може скластися парадоксальна ситуація: ви інвестуєте в оновлення інтер’єру, фасаду або території, але візуальний ефект буде явно недостатнім.

З деякими трендами та тенденціями, які будуть актуальними у кольоровому дизайні у 2023 році, ми спробуємо розібратися у нашому огляді.

«Традиційні» кольори: економічна логіка трендів

Коли ми говоримо про дизайн внутрішнього стельового оздоблення, про відтінок фасадного оформлення або про колірне рішення для паркану, потрібно мати на увазі, що популярність не завжди корелює з візуальною досконалістю. Згадані галузі мають значну інерцію (особливо в порівнянні зі швидкістю зміни трендів в інтер’єрних фарбах або шпалерах), і тому дуже часто кольори, що застосовуються «за замовчуванням», не змінюються роками. При цьому вони зберігають високий рівень популярності — в першу чергу через те, що виробники вводять ці кольори в перелік «стандартних», і тому ціна на вироби в таких відтінках буде нижчою.

Якщо говорити про 2023 рік, то з переліку таких кольорів найбільш актуальними будуть:

  • Бежевий — визнаний лідер економ-сегменту, колір, який активно використовується насамперед в інтер’єрному дизайні. При цьому бежеві фасади та огорожі стають все більш популярними та затребуваними.
  • Коричневий — ще один універсальний відтінок, який гармонійно поєднується з конструкціями на основі червоної керамічної цегли та натурального дерева.
  • Темно-зелений — максимально нейтральний колір, який застосовують для вирішення різних дизайнерських завдань.

Крім того, у стандартному наборі дизайнерських пропозицій у компаній, що відбуваються оздоблювальні матеріали практично завжди присутні текстури натурального дерева. Вони з’явилися на масовому ринку порівняно недавно, і в 2023 точно не втратять актуальності. Єдина важлива ремарка — починаючи з 2021 року зростають вимоги до якості таких текстур: чим ближче буде до оригіналу, тобто до зовнішнього вигляду натурального дерева, тим краще.

color (2)

50 відтінків сірого (і чорного)

Однак універсальні кольори – це все ж таки не головний тренд у колірному дизайні. Їхня популярність обумовлена насамперед економічними чинниками, тоді як основна тенденція буде цілком конкретною. Починаючи з 2020 року і до цього дня дизайнери відзначають зростання популярності відтінків у сірій та чорній гамі.

Тому, якщо ви пестите, щоб фасад або огорожа виглядали максимально ефектно, сучасно і не втратили актуальності і через кілька років — вибирайте кольори із запропонованого списку:

  • Темно-сірий
  • Чорний матовий
  • Графіт
  • Антрацит
  • Базальт
  • Кварц і т.д.

Тут важливо мати на увазі, що незважаючи на темний відтінок, конструкції потребуватимуть періодичного очищення від забруднень. Плями на темному тлі видно так само добре, як і на білій або бежевій поверхні, тим більше, що фасадне оздоблення часто страждає від появи висолів. Щоб уникнути пошкоджень при очищенні і менше ресурсів витрачати на підтримку конструкції в чистоті, варто віддавати перевагу металевим виробам з полімерним покриттям високої якості. По-перше, у цьому випадку темні відтінки не постраждають від вигоряння та знебарвлення. По-друге, якісні покриття менш схильні до налипання бруду і очищаються набагато простіше.

color (1)

Оригінальні рішення: усі можливості RAL

Якщо говорити про тренди, які будуть актуальними в 2023 році, то не можна не відзначити попит, що росте, на нестандартні колірні рішення, а також активне використання корпоративної колірної гами в оформленні. Ще кілька років тому це було скоріше винятком, то сьогодні в комерційному секторі дотримання кольорових гайдлайн стає практично загальним правилом гарного тону.

Таким чином:

  • Для створення оригінального дизайну вибір роблять на користь нестандартних кольорів – жовтого, червоного, помаранчевого, імбирного, бурштинового, акварельно-синього тощо. саме ці нестандартні кольори позиціонуються дизайнерами як найактуальніші у 2023 році.
  • При оформленні комерційних об’єктів використовуються брендові відтінки, які мають бути передані з високою точністю.

В обох випадках дуже важливо, щоб у виробника матеріалів для монтажу огорожі або комплектуючих для обробки була можливість виробляти деталі у всіх відтінках RAL. Вимоги до якості при цьому зберігаються – тому конструкція має бути не лише яскравою, але й досить довговічною, інакше вигоряння кольору нівелює весь дизайнерський ефект.

color (3)

Вироби у текстурі дерева

Вже у 2021-22 роках почав набирати популярності тренд “під дерево”. У 2023 році ця тенденція неодмінно збережеться і такі вироби стануть ще більш популярними! Сучасні технології дозволяють наносити на метал текстуру та малюнок натуральної деревини з високою точністю, тому імітація дошки або оциліндрованого бруса виходить майже невідмінною від виробів із масиву дерева дорогих порід.

Паркан або стеля із застосуванням текстури “дерево” – стануть ідеальними варіантами для створення сучасного інтер’єру комерційних приміщень. І без жодних сумнівів, для створення унікального дизайну будинку.

Висновок

Тренди у кольоровому дизайні в 2023 році будуть цілком виразними — і їх не варто нехтувати. Найбільш актуальними будуть кольори із сіро-чорної гами — від світло-сірого та кварцового до графіту, антрациту або матово-чорного кольору. Але там, де чорно-сіра гама не буде застосовна, варто звертати увагу на інші відтінки як зі стандартної палітри, так і з переліку нестандартних кольорів по RAL.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі