Види стовпів для паркану
23 Березня, 2023
672  

Види стовпів для паркану

stolbu-dlya-zabora

Абсолютна більшість огороджувальних конструкцій встановлюються на несучих каркасах. Каркас являє собою систему опор (стовпів) та  горизонтальних напрямних (лаг або поперечок), розташованих між цими стовпами. Надійність всієї конструкції багато в чому залежить саме від вибору стовпів – тому при купівлі  матеріалів для монтажу паркану  потрібно аналізувати весь доступний ассортимент.

У нашому огляді ми проаналізуємо найважливіші вимоги до опорних стовпів для паркану, та  оцінимо переваги  і недоліки  найбільш популярних варіантів.

На що звернути увагу при виборі?

Стовп для паркану – це конструкція проста, тому і вимоги до нього будуть досить зрозумілими:

  • Міцність та  надійність (він повинен витримувати вагове навантаження від секції огорожі і  також вітрове навантаження).
  • Довговічність (чим довше термін служби надземної, та  особливо підземної частини – тим краще).
  • Практичність (стовп повинен досить просто монтуватися, при цьому так, щоб до нього можна було приєднати напрямні або секції паркану).
  • Прийнятна ціна
stolbu-dlya-zabora

Зовнішній вигляд – питання спірне. З одного боку, опорні конструкції можна замаскувати так, що їх не буде видно зовні. З іншого – стовпи цілком можуть бути частиною загальної картини, тому якщо є можливість, і бюджет дозволяє – обирайте естетичні варіанти.

Пластикові та  азбестоцементні труби

Аналіз різних опорних стовпів почнемо з двох модифікацій, які використовуються рідко – пластикових та азбестоцементних труб

  • Пластикові круглі та профільовані труби використовуються при монтажі пластикових легких огорож. Вони досить охайно  виглядають і не бояться вологи – але, на жаль, навіть у найсучасніших моделей міцність залишає бажати кращого. Ще один недолік  – крихкість на морозі.
  • Азбестоцементна труба – не гарне, але зате дешеве та практичне рішення. Матеріал не гниє та  не руйнується у вологому середовищі, але  разом з тим  відрізняється високою крихкістю. Тому кріплення напрямних до стовпа з азбестоцементної труби може стати проблемою
stolbu-dlya-zabora

Дерев’яні стовпи

Дерево – традиційний матеріал для виготовлення огорож. Тин, тин, штахетник або жердєвий  паркан доцільно ставити саме на дерев’яні стовпи. Переваг  у них більш ніж достатньо

stolbu-dlya-zabora
  • Виглядають опори навіть без додаткової обробки цілком привабливо. Якщо ж підкреслити текстуру деревини морилками або прикрасити стовп різьбленням, то виглядати він буде ще гарнішим.
  • Коштує  дерев’яний стовп недорого (особливо там, де є доступ до деревини місцевого виробництва).
  • Проблем з встановленням  та  кріпленням деталей теж ніяких: можна використовувати цвяхи, саморізи або іншої кріплення.

Недолік  теж цілком передбачуваний – деревина боїться вологи. Тому у власника паркану є два варіанти – або періодично міняти опори в міру підгнивання, або при встановленні  витратитися на додатковий захист. Верхня частина стовпа при цьому регулярно обробляється водовідштовхувальними просоченнями, а нижня (та, яка в грунті) обгортаеться  руберойдом для мінімізації контакту з вологою

stolbu-dlya-zabora

Бетонні стовпи

Якщо потрібно встановити максимально надійну конструкцію, то в якості опори варто обрати бетонні стовпи. Опори з армованого бетону мають високу міцність, служать довго та  в цей же час  не бояться вологи (вірніше, бетон може почати руйнуватися, але станеться це мінімум років через 30-40 після встановлення).

На жаль, є у них недоліки:

  • Перший  недолік – зовнішній вигляд. Залізобетонні конструкції масивні, а їх текстуру практично неможливо замаскувати. Вони можуть гармонійно поєднуватися тільки з такими ж бетонними секціями, іноді – з дерев’яними або металевими парканами. Але все одно встановлення  таких опор не піде на користь ландшафтного дизайну в 90% випадків.
  • Другий недолік – маса. Встановлювати бетонний стовп потрібно мінімум удвох. Якщо ж ви вмонтовуєте масивну огорожу, то без залучення важкої техніки (а значить, і додаткових витрат) не обійтися.

Цегляні стовпи

Цегляний стовп або невисока тумба – відмінне рішення для класичних огорож та  ландшафтів в традиційному стилі. У таких конструкцій є ряд незаперечних переваг

  • По-перше, вони гарні. Якщо стовп клав досвідчений муляр, та ще й з використанням декоративної цегли, то навіть масивна опора буде виглядати стильно.
  • По-друге, вони надійний та практичні. Несуча спроможність у них висока, а в конструкцію можна закладати металеві заставні – тоді проблем з кріпленням секцій не буде.
  • Нарешті, стовпи з цегли можуть експлатуватися  дуже довго (понад 50 років), зберігаючи привабливий зовнішній вигляд та необхідні якості.

Чи є недоліки? На жаль, так. Спорудження бетонних стовпів – справа не швидка, оскільки класти їх повинен досвідчений муляр. Коштує конструкція чимало, особливо якщо використовувати облицювальну цеглу з декоративним потенціалом. Крім того, кожен стовп надає солідну навантаження на грунт, так що щоб уникнути осідань треба закладати масивний фундамент.

Металеві стовпи

Опори з металу – найбільша та різноманітна категорія. І тут варто говорити про два різновиди, які принципово відрізняються один від одного:

stolbu-dlya-zabora
  • Перша група виробів – це дешеві круглі та профільні труби, а також інші моделі металопрокату (товстий пруток, куточок, двотавр та ін.). Вони не призначені для використання в якості опор, але можуть застосовуватися в цій якості. Переваги – міцність, практичність та  невисока вартість. До недоліків  можна віднести не найкращий зовнішній вигляд та  схильність до корозії. І підземна частина, і надземна частина таких стовпів іржавіє – навіть незважаючи на обробку металу захисними складами при монтажі та в процесі експлуатації.
  • Друга група виробів – це спеціальні опорні стовпи з металевого профілю з захисно-декоративним покриттям з полімерів. Вони виготовляються з розрахунком на те, що їх будуть використовувати в якості опор для паркану , тобто виробник спочатку враховує та експлуатаційне навантаження, та  ризик корозії. Вибір оптимальної товщини металу, а також нанесення захисних полімерів дозволяють максимально продовжити термін служби таких стовпів. Так що при більш високій ціні купівля  металевих опор із захисним покриттям виявляється більш вигідною

Стовпи габіон

Стовпи Габіон – це металеві конструкції, заповнені камінням чи іншим матеріалом. Вони широко використовуються для будівництва парканів та огорож. Основні переваги використання стовпів Габіон для паркану:

  • Міцність та довговічність. Стовпи, які, заповнені камінням, вкрай міцні та довговічні.
  • Естетичний вигляд. Габіонні стовпи мають привабливий вигляд, який може бути додатково прикрашений різними декоративними елементами. Вони можуть застосовуватись у різних дизайнерських рішеннях.
  • Легкість монтажу. Стовпи легко встановлюються без необхідності використання спеціального обладнання або техніки. Це значно знижує час та вартість встановлення паркану.
  • Провітрюваність. Габіонні стовпи забезпечують хорошу провітрюваність огорожі, що особливо важливо в умовах високої вологості та вогкості.
  • Екологічність. Таке рішення виготовляють із природних матеріалів, таких як камінь та металева сітка. Вони не містять шкідливих хімічних речовин і не забруднюють довкілля.
  • Надійність. Габіонні стовпи не вимагають регулярного технічного обслуговування, їх конструкція не деформується під впливом вітру, дощу, сонця чи морозу.

Правильний вибір стовпів для паркану багато в чому є запорукою міцності та довговічності всієї конструкції. Це стосується і металевих огорож – щоб вони були надійними, їх потрібно закріпити на відповідному каркасі. Експерти компанії «Мехбуд» вам можуть надати будь-які консультації по вибору опорних стовпів та  підбору їх оптимальної довжини.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі